12 paź 2013

Bruschetta

Buongiorno!


Dzisiaj zabieram was w podróż do Włoch. Przyznam się szczerze, że dzisiaj nie bardzo chciało mi się gotować coś szczególnego, więc postanowiłam idąc za przykładem naszych zachodnich sąsiadów postawić na Brot Zeit .

Może i Wy skorzystacie z mojego pomysłu?

Bruschetta

– to prosta Włoska przekąska, która może stanowić oddzielne danie lub przystawkę. Jak większość moich ulubionych dań nie jest skomplikowana w wykonaniu

Czego potrzebujemy?

1 bagietka

3 drobno pokrojone pomidory, oczyszczone z pestek

1 drobno posiekana cebula

1 ząbek czosnku, posiekany

0,5 łyżeczki suszonej bazylii

0,5 łyżeczki suszonego oregano

1 szczypta soli

1 szczypta mielonego czarnego pieprzu

Kulkę mozzarelli

(zioła mogą być oczywiście świeże)



Wykonanie:

1. W małej misce dobrze wymieszać pomidory z cebulą, czosnkiem, bazylią, oregano, solą i pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki.

2. Nagrzać piekarnik do 190°C.

3. Pokroić bagietkę skośnie na 10 kromek. Ułożyć kromki na blasze do pieczenia i opiekać w piekarniku przez 5 minut, aż uzyskają złoty kolor. Zmniejszyć temperaturę do 120°C.

4. Ponakładać mieszankę pomidorową po równo na wszystkie tosty, a na wierzchu każdego położyć plasterek mozzarelli. Włożyć blachę z grzankami z powrotem do piekarnika i podpiekać, aż ser się roztopi i zacznie wtapiać się w pomidory, czyli około 2 minuty. Podawać zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.

Bon Appetit

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz